Boek bestellen

Moengo! is een fotoboek dat is voortgekomen uit het project Double Heritage.

Moengo!

0008
€20.00
Op voorraad
1
Productgegevens

Het fotoboek Moengo! het heden en verleden van het postkoloniale en postindustriële stadje Moengo (Suriname) door middel van foto’s die zijn genomen door elf jonge bewoners uit Moengo in samenwerking met fotografe Roosje Verschoor. Context aan de foto’s wordt geboden in het boek door middel van archiefmateriaal en teksten. Het boek is zo ontworpen dat tijdens het lezen de index en bronnenlijst te zien is door het openen van de omslagflappen. De nummers in de flappen refereren aan de nummers bij de foto’s.

Na foto 187 is er een uitvouwbare kaart in gelijmd: een artist impression van de Surinaamse kunstenaar Kenny van Genderen. Een serie archieffoto’s van het mijnen in Moengo is geheel in het zilver gedrukt in een katern van glossy papier.

Op elke bladzijde loopt een zilveren lijn die de pagina in twee kolommen verdeeld, zoals Moengo van origine verdeeld was per bevolkingsgroep. De kleur brons is gebruikt om bauxiet te symboliseren, dat gemijnd werd in Moengo, en de kleur zilver om aluminium te symboliseren dat uit het bauxiet werd gewonnen.

Het boek heeft een opbouw die loopt van ‘het stadje en haar bewoners’ - ‘traditie’ - ‘architectuur en inrichting’ - ‘mijnbouw’ - ‘economische omstandigheden’ naar ‘het bezoek aan stafdorp’. De teksten in het boek zijn geschreven door Roosje Verschoor en de jonge fotografen uit Moengo.

De fotografen: Jean-Marc Asimia, Jair Benje, Robbert Booi, David Booi, Basta Dwight Djoe, Luigi Kertosari, Jerusa Mainsie, Linio Kastiel, Gideon Plein, Rossiano Toto and Edilson Watsaam

Bewaar dit product voor later

In het boek zijn de foto’s gebundeld die de jonge fotografen tijdens dit project maakten. Context aan de foto’s wordt geboden door archiefmateriaal – foto’s en krantenberichten uit het verleden van Moengo – en teksten van de jongeren en Roosje Verschoor.

In Moengo werd een eeuw lang bauxiet gewonnen, en in het ontwerp van het boek is de bruine kleur van bauxiet, en de zilverkleur van het aluminium dat eruit wordt verkregen, verwerkt.

De pagina’s met omschrijvingen zijn uitklapbaar, zodat je ze erbij kunt houden terwijl je door het boek bladert. In het midden van een boek zit een uitklapbare impressie van de kaart van Moengo, gemaakt door een Surinaamse kunstenaar.

Het boek verscheen op 27 augustus 2020 en werd gepresenteerd tijdens de opening van een tentoonstelling over het project.

Het boek kan worden besteld via e-mail (roosjeverschoor@gmail.com).

De fotografen: Jean-Marc Asimia, Jair Benje, Robbert Booi, David Booi, Basta Dwight Djoe, Luigi Kertosari, Jerusa Mainsie, Linio Kastiel, Gideon Plein, Rossiano Toto and Edilson Watsaam.